Voor alle informatie over alpaca's: AZVD

Het AZVD (Alpaca Zucht Verband Deutschland) is de grootste vereniging van alpaca fokkers van het vaste land van Europa. Je kunt je alpaca hier laten registreren met DNA, ook kun je je alpaca middels een Zuchteignungsprüfung (ZEP), laten screenen voor het stamboek. Tevens worden er cursussen gegeven: ik heb een Alpaca Introduction Course gevolgd (zie certificaat).

Waarom AZVD?

Wij zijn lid geworden van het AZVD omdat wij ervan overtuigd zijn dat als we iets willen betekenen voor de alpacafokkerij in Nederland (Europa), we dit met goede dieren moeten doen.

Waarom DNA?

Omdat door DNA registratie de voorouders bekend zijn, is het voor fokkers makkelijk te beoordelen welke bloedlijnen wel of niet binnen hun fokprogramma passen. Zo kunnen fokkers sneller hun doel bereiken: het voor hun ideale dier. Ook kunnen fokkers hiermee aantonen dat er niet gerotzooid is met de gegevens van het vader en moeder dier. Door DNA registratie zorgen we voor een eerlijke en betrouwbare alpacamarkt. DNA analyse geeft garantie over de stamboom. Of het dier geschikt is voor de fokkerij wordt bepaald door een ZEP-screening (keuring).

ZEP screening:

Bij een ZEP screening worden de alpaca's zowel op uiterlijke kenmerken (bouw en wol) als op genetische kenmerken (erfelijke afwijkingen o.i.d.) beoordeeld. De dieren kunnen bij deze screening een maximaal van 100 punten behalen.

Er zijn bij de screening verschillende categorieën:

Categorie A, onder deze categorie vallen alle dieren die:

  • Een keuring voor de fokkerij (ZEP) met 80 punten of hoger hebben gehaald.
  • Een puntenaantal van 80 of meer met daarbij minstens 40 punten voor fenotype en 30 voor de wol.

Categorie B, in deze categorie vallen alle dieren die:

  • Op een keuring voor de fokkerij (ZEP) 50-79 punten behalen.
  • Een puntenaantal van 50-79 met daarbij minimaal 30 punten voor fenotype.
  • Deze dieren wijken op een bepaald gebied sterk of op meerdere gebieden licht af
  • van de ideale alpaca. Vermeerdering met een dier uit categorie A is aan te bevelen.

Categorie C, in deze categorie vallen alle dieren die (hobbydieren):

  • Erfelijke afwijkingen hebben.
  • Bij een keuring voor de fokkerij (ZEP) minder dan 50 punten hebben behaald.

Het genotype is in de biologie de verzameling eigenschappen van het individu die is geërfd van beide ouders.

Het fenotype is het totaal van alle waarneembare eigenschappen (kenmerken) van een organisme. Het is het resultaat van de genetische aanleg (het genotype) van een individu en de invloed daarop van zijn omgeving (milieu).

Wolanalyse (zie onderstaande grafiek):

Het is belangrijk dat 'wolmonsters' altijd genomen worden onder dezelfde omstandigheden (bijvoorbeeld bij het scheren) en op dezelfde plek (midden 'dek' ). Het monster (voor de ZEP screening) wordt opgestuurd naar Yocom McColl (Denver Colorado, USA).

Avarage fibre diameter (AFD):

AFD is een indicator voor de fijnheid van wol en wordt aangegeven in microns (µ). Een micron is een duizendste deel van een millimeter.

Standard deviation (SD):

Dit is een indicator voor de gelijkheid, of beter gezegd de eenheid van het vacht.

Coefficient of variation (CV):

formule: SD
                ---------  X 100 = CV (in %)

                AFD (micron)

Zoals je kunt zien in de bovenstaande formule, staan de AFD en de SD in relatie tot elkaar. Dit geeft aan hoe lager de AFD (microns) zijn, hoe lager de SD moet zijn om hetzelfde resultaat te bereiken. Dit betekend dat een dier met een AFD van 20 en een SD van 3 veel beter is dan een dier met 15 micron en een SD van 5. De reden is eenvoudig: hoe lager de 'overall' microntelling, hoe meer de kleine verschillen voelbaar zijn.

Als referentie:

CV van 20% of lager      = excellent handle (uitstekend)

CV van 24%                   = average handle (gemiddeld/goed)

CV van 28% of hoger    = bad handle (slecht)

Hieronder wat voorbeelden:

22 Microns/SD = 4              4 (SD)
                                            ------------  x 100 = 18,18% (uitstekend lager dan 20%)

                                            22 (AFD)

 

22 Microns/SD = 5,28         5,28 (SD)
                                           ------------  x 100 = 24% (gemiddeld/goed)

                                           22 (AFD)

 

16 Microns/SD = 4             4 (SD)
                                           ------------  x 100 = 25% 

                                          16 (AFD)

 

16 Microns/SD = 5,28        5,28  (SD)
                                           ------------  x 100 = 33% (slecht)

                                          16 (AFD)

 

Vezels boven de 30 Microns (>30µ):

Hoeveel vezels zijn er dikker dan 30 Micron? Dit is wanneer wol begint te kriebelen en prikken op de huid. Als de AFD 30 micron is, dan kun je ervan uitgaan dat meer dan 50% van de vezels 30µ heeft, dit is een vacht die niet geschikt is voor producten die op de huid worden gedragen.

Fibre Density:

Dit is de soortelijke dichtheid van een vacht. Dit is alleen meetbaar met een huidbiopt (wat we dus niet doen). Een vacht met een lagere micron kan de beleving geven van een minder dichte vacht omdat de vezels bij een lagere micron fijner/dunner zijn, hierdoor lijkt het of ze verder van elkaar staan (minder dicht) dan een vacht met een hogere micron.

Om het wat duidelijker te maken, hierbij een voorbeeld: 2 bussen zijn ieder volgestopt met 100 mensen. Bus 1 heeft alleen mensen met een gewicht van 60 kg per persoon en bus 2 heeft alleen mensen met een gewicht van 120 kg per persoon. Je zou zeggen dat in bus 1 minder mensen zitten, maar dit is niet waar de personen (vezels) zijn alleen fijner/dunner.

Crimp/Curvature (CRV):

Een manier om de lengte van vezels toe te laten nemen is meer "crimp". 

Crimp wordt vooral door judges bij shows gebruikt om een dier met een fijne vacht aan te duiden. Er is een technische manier om dit te meten: Average Fibre Curvature. Alleen de Optical fibre diameter analyses (OFDA) is in staat de crimp exact op te meten. Bij het testen van meer dan duizend 'wolmonsters' blijkt dat bij een grote crimp (gemeten in graden per millimeter) de vezels/vachten fijn zijn. Maar er zijn bijna net zoveel fijne vachten die maar een kleine crimp/curvature hebben. Het lijkt mooi maar het zegt niets over de kwaliteit van de vacht.

Curtesy of Mike Herrling, Avalon Alpacas Germany